Angst voor de maatschappij
In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de nieuwe Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt.
Trend 4 – Bang door/van onze maatschappij
Huis van Belle is meer gaan anticiperen op thema angst de afgelopen jaren. Terroristische aanslagen zoals in Parijs, hypes op internet als de Charlie Charlie Challenge, dreigingen waardoor het leven onveilig voelt, creëren angst en onzekerheid. Huis van Belle ziet dat meiden zich er duidelijk van bewust zijn dat de maatschappij veranderd. Dat maakt hen onzeker. Die angst zien we steeds vaker in reacties terug. In dit soort gevallen is Huis van Belle een geruststellende raadgever die hypes duidt en de meiden de weg wijst.
Volgt jouw dochter het nieuws? De kans is klein dat ze elke avond klaar zit voor het acht uur journaal maar waarschijnlijk krijgt ze via allerlei kanalen wel mee wat er zoal in de wereld, in ons land en in de buurt gebeurt. Hoor je haar daar wel eens over?
Relativeren
Als tiener beleef je veel dingen voor de eerste keer. Ouders, docenten en andere volwassenen kunnen je niet overal meer voor beschermen en door alle sociale media krijgen tieners veel mee. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar of 13 was toen de Golfoorlog uitbrak. Mijn oudere broer volgde alles geïnteresseerd via CNN maar bij mij sloeg de schrik om het hart. Was het nu overal oorlog? Ik begreep niet hoe de verhoudingen met Nederland lagen en ik was erg ongerust. Al snel bleek dat anderen zich minder zorgen maakten en toen was ik ook gerustgesteld. Als je jong bent heb je weinig ervaring en kun je situaties nog niet vergelijken en relativeren. Je kijkt naar anderen en dan vooral volwassenen om te zien hoe zij reageren.
Angst is besmettelijk
Een vriendin van mij heeft op Lesbos gewerkt waar bootvluchtelingen aankwamen. Ze vertelde dat de stemming op de boten heel erg kon verschillen terwijl de weeromstandigheden hetzelfde waren. Op de ene boot overheerste blijdschap en euforie; we hebben het gered! Op de andere boot was angst en verdriet. Blijkbaar ontstaat er iets in zo’n groep mensen dat men van elkaar overneemt. Angst kan gezaaid worden terecht of onterecht en zo effect hebben in een gezin, een groep of een heel land.
- Probeer zicht te hebben op de nieuwsfeiten die je dochter meekrijgt en praat er met haar over. Hoe ziet zij het en wat denkt ze over de gevolgen. Kun je een vergelijkbare situatie bedenken? Leg die ernaast en laat haar zien hoe jij ermee omgaat.
- Ben je zelf angstig over dingen? Hoe ga je daarmee om? Probeer eerst je eigen angsten onder controle te krijgen door er met God over te praten. Bid voor moed en wijsheid en voor een wacht voor je mond. Angst uitspreken is goed maar dan wel met iemand die het ook ‘aankan’.
- Staat de wereld tegenwoordig meer in brand dan vroeger? Misschien wel. Als je de Bijbel leest wordt er gesproken over een eindtijd en wie weet is dat nu. Maar hoe je het ook wend of keert wij kennen Jezus! Hij bracht de storm tot rust en genas alle zieken waar Hij was. Uiteindelijk overwon Hij de dood. Die hoop is in ons en dat zet de brandhaarden in de wereld in een ander perspectief.
“De HEER laat immers voortdurend zijn ogen over de aarde rondgaan en biedt iedereen hulp die hem met heel zijn hart is toegedaan.” (2 Kronieken 16: 9a)