Blog

Lees onze nieuwste blogs voor tienermeiden op www.huisvanbelle.nl!

Kon je eerder nog ‘op je gemak’ trainen -met fouten, vallen en opstaan- voor het leven als volwassene begon, nu ligt die tijd achter ons. Meiden leren niet te falen en met tegenslag omgaan. Presteren, je online presenteren, jezelf op je mooist laten zien is de norm. Huis van Belle ontmoet steeds meer meiden die het overmatig druk hebben, keuzestress ervaren, je kan het maar één keer goed doen, en die het moeilijk vinden te dealen met perfectionisme. Ze raken opgebrand. Onderzoek laat zien dat 70 procent van eind tieners en twintigers/dertigers burn-out raken. We moeten weer naar ‘leren/ trainen’ in plaats van meteen de wedstrijd te moeten spelen.

Trend 6 – Op seksueel gebied ontstaan nieuwe normen en vormen

Toename van sexting -het versturen van naaktfilmpjes of seksueel getinte berichtjes- zorgt ervoor dat meiden zich over grenzen laten trekken die we vier jaar geleden nog niet kenden. Een derde van de meiden krijgt het verzoek dit te doen. Huis van Belle vindt het belangrijk meiden hun eigen mening te laten vormen maar is op dit punt duidelijk: naaktfoto’s versturen, gewoon niet. Op elke middelbare school circuleren naaktfilmpjes en meiden liggen hier wakker van. 1 op de 4 meiden maakt voor haar zestiende een vervelende seksuele ervaring mee. Eén derde van de meisjes zoekt haar informatie over seks op internet (gelukkig ook bij ons).

Lees hier meer. 

26-2-2017

Mieke van Velzen op de Huis van Belledag!

Op 11 maart is het zover; de 3e Huis van Belledag op de CHE in Ede. We hebben heel wat mensen bereid gevonden om een workshop te verzorgen voor onze meiden. Eén van de workshops zal gaan over social media en deze wordt gegeven door Mieke van Velzen. Omdat in het ouderprogramma ook een workshop gegeven wordt over dit onderwerp leek het ons leuk om wat meer te vertellen over dat wat de meiden hierover gaan horen. Het woord is aan Mieke.

Lees verder

21-2-2017

Trend 5 – Online pesten en ongewenste online seks ervaringen

De afgelopen vier jaar speelt het leven nog meer dan voorheen online af. Dat levert naast veel goeds en leuks, ruimte om online gepest of misbruikt te worden. Online pesten (26%), het zien van (on)gewenst seksueel expliciete materiaal (27%) en het ervaren van ongewenste seksuele ervaringen online (17%) grijpen in op het zelfbeeld van de meiden. Huis van Belle ontmoet meer en meer meiden die hun belevingen op dit gebied delen en hulp vragen.

Lees verder

19-12-2016

Angst voor de maatschappij

Huis van Belle is meer gaan anticiperen op thema angst de afgelopen jaren. Terroristische aanslagen zoals in Parijs, hypes op internet als de Charlie Charlie Challenge, dreigingen waardoor het leven onveilig voelt, creëren angst en onzekerheid. Huis van Belle ziet dat meiden zich er duidelijk van bewust zijn dat de maatschappij veranderd.  Dat maakt hen onzeker. Die angst zien we steeds vaker in reacties terug. In dit soort gevallen is Huis van Belle een geruststellende raadgever die hypes duidt en de meiden de weg wijst.

Lees verder

16-11-2016

Programma voor ouders op de Belledag!

Op 11 maart 2017 gaat het eindelijk weer gebeuren. De derde Huis van Belledag op de Christelijke Hogeschool in Ede. We zijn extra druk in de weer want dit keer hebben we ook een programma voor ouders en jeugdleiders van de meiden! Want als Huis van Belle ondersteunen we graag de ouders bij het opvoeden van een tienerdochter. Als de meiden lekker in hun programma zitten hebben wij de koffie klaar en daarna volgt er een inspirerende workshop van Raise Up. Voor ALLE ouders en het is gratis. Raise Up stelt zich voor:

Lees hier verder (klik)

07-11-2016

Trend 2 – Gebroken gezinnen

De gevolgen van kapotte relaties worden ook online zichtbaar. Meiden vertellen steeds vaker over hun worsteling en pijn door de relatieproblemen van ouders en de gevolgen daarvan. Eén op de zeven meiden komt uit een gebroken gezin. Meiden ervaren gebrokenheid in hun gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.

Op de kalender staat 2 november en inmiddels zijn alle Halloweenspullen overal verwijderd (waarom waren ze er überhaupt?) en wordt er plaats gemaakt voor Sint en kerst. Ik weet niet hoe het bij jou in de familie is maar bij veel mensen is het een ‘dingetje’. Wat doen we met Sint en kerst?

Kerst als je gescheiden bent

Toen ik tiener was, ergens begin jaren 90, was dit niet zo’n issue geloof ik. Gewoon een kerstdiner a la rollade met het gezin en een verdwaald gemeentelid. Tegenwoordig is het een klein logistiek en familiair drama; vieren we Sinterklaas? Zo ja, hoe? Waar? Kerst? Hoe? Waar?

Op de website horen we steeds meer geluiden van meiden die uit gebroken gezinnen komen en dat kan een extra stressfactor zijn rondom de feestdagen. Als je nog jong bent heb je misschien nog niet veel te kiezen maar voor oudere meiden zal er toch een gevoel zijn van; wat moet ik kiezen, of eigenlijk; ‘voor wie kies ik’.

Spanningen in het gezin of in de familie kunnen maken dat de feestdagen niet perse FEEST-dagen zijn. ‘Meiden ervaren gebrokenheid in hun gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen’ staat er in de trend. Dat is nogal wat! Wat moet je daar nu weer mee als hardwerkende zorgzame alleenstaande moeder? Hoe moet je daarmee omgaan als liefhebbende bezorgde vader? De gebrokenheid is er en dat doet pijn en het doet zeer om te zien dat je kinderen daar ook mee te maken hebben.

Lees verder (klik)

22-08-2016

Trend 3: zelfdoding

In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de nieuwe Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt. Op 10 September is hetWorld Suicide prevention day en daarom begint Marit met het bespreken van deze trend.

Trend 3

‘CBS concludeerde het al, zelfdoding neemt toe in onze doelgroep (steeds jonger). Zelfdoding en depressie leidt tot de zoekopdracht op Google: ‘als je dood wilt’. Op de eerste pagina met zoekresultaten, staat Huis van Belle met een blog over zelfdoding. De afgelopen 4 jaar reageerden meer dan 31 meiden op deze blog met hun doodswens.’ 

Even een rondje surfen

Er bekruipt me een naar gevoel als ik op zoek ga naar informatie over dit onderwerp. Overal vind je ervaringsverhalen die je eigenlijk helemaal niet wil lezen. De website zelfmoord.nl is een soort prikbord waar mensen hun verhaal kunnen doen als ze denken over zelfdoding. Tien van de twintig verhalen zijn van jongeren tussen de 11 en 16 jaar! Op 113online.nl kun je een test doen om te checken hoe suïcidaal je bent. Uiteindelijk komt er een duidelijke pagina met een telefoonnummer en advies. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft op haar website cijfers staan van zelfdoding onder jongeren van 10 tot 25 jaar. In 2014 beroofden drie keer zoveel meisjes zichzelf van het leven dan in het jaar 2000. Tussen 2009 en 2015 hebben totaal 40 jonge tieners (10 tot 15 jaar) zelfmoord gepleegd.

Lees hier verder (klik)

12-04-2016

8 trends onder tieners

Zijn we nog relevant? Die vraag stellen we ons als Stichting Huis van Belle geregeld. Om antwoord op die vraag te geven, signaleerden we acht trends onder ‘onze’ meiden waar we komende tijd op in zullen spelen en de meiden in ondersteunen. Meer weten over onze Stichting? Klik hier.

Trend 1  – Jongeren & burn-out

Kon je eerder nog ‘op je gemak’ trainen -met fouten, vallen en opstaan- voor het leven als volwassene begon, nu ligt die tijd achter ons. Meiden leren niet te mogen falen en leren niet met tegenslag om te gaan.

Lees hier deze blog verder