Je dochter waardevol opvoeden

Carianne Ros schreef onlangs het boek Lieve dochter, je bent waardevol. Dit boek is bedoeld om moeders te inspireren en handvatten te geven om dochters een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen. We gaven het boekje onlangs weg via onze Facebookpagina en nu onderwerpen we Carianne graag aan een diepte interview.

Wat was je nu aan het doen?

Ik rond bijna mijn nieuwe boek af dat ik samen met Carolyn Ros schrijf. Het gaat over Gods stem verstaan in alle drukte van de dag. Verder is het hier ook Sint Maarten en Sinterklaas 🙂 (Carianne heeft vier kinderen van 2, 7, 9 en 10) en het zijn drukke maanden op het gebied van trainingen.

Na ‘je bent waardevol’ (voor volwassen vrouwen) is er nu ook een ‘Lieve dochter, je bent waardevol’. Wat is het grootste verschil en voor wie is dat laatste boekje bedoeld?

Het meeste ideale is om dingen voor te zijn. Dus voordat je dochter in de tienertijd komt kun je al met dit boekje beginnen. Later kan natuurlijk ook en dan zal je dingen herkennen die al aan de gang zijn. Bijvoorbeeld door een zelftest waarmee je kunt scoren hoe het zelfbeeld van je dochter is.

Het tweede boek is ontstaan naar aanleiding van het eerste. Je eigen zelfbeeld is met het eerste boekje onder de loep genomen en hoe ga je je dochter nu begeleiden in haar ontwikkeling…. Daar is Lieve dochter voor. Wat kun jij nu doen om jouw dochter en positief zelfbeeld mee te geven. Waar kun je haar beschermen om niet dezelfde deuken op te lopen als jij destijds. Wat is Gods leiding daarin en hoe kun je die zoeken?

Kun je iets vertellen over de combi met het kleur- en inspiratieboekje?

Tijdens spreekbeurten die ik her en der hield merkte ik dat veel mensen ontevreden zijn over hun stille tijd. Het is jammer dat dat bij veel mensen gepaard gaat met schuldgevoel. God gaf me creativiteit en ik bedacht een manier om te kleuren en tegelijkertijd te bidden en na te denken. Het Kleur- en inspiratie boekje bij Lieve Dochter heeft dezelfde kleurplaten als de volwassenversie maar een andere eenvoudige tekst en andere vragen (ook vragen naar mama toe). Zo kun je samen hetzelfde kleuren en tegelijk praten met elkaar.

Wat is volgens jou in deze tijd de grootste uitdaging waar een moeder van tienerdochters tegenaan loopt?

Tijd! Tijd wordt gejat. Liefde is tijd om te klooien, kletsen, knuffelen, uit de Bijbel te lezen enz. Ik merk dat mensen maar weinig echte aandacht hebben (mobiel- tablet- alert!). Ik heb een heel hoofdstuk gewijd aan ‘luisteren’; hoe doe je dat.

Als je aan je dochter laat merken dat je echt luistert zeg je als het ware; je bent mijn tijd en aandacht waard. Je luistert en zegt af en toe ‘oh, hmm, tsjonge jonge, aha’ en advies laat je achterwege. Totdat ze vraagt; ‘wat vind jij mam?’ En dan is de kunst om je goede raad nog even voor je te houden en haar zelf te laten nadenken.

>> Mooi om zelf eens over na te denken; Luistert je kind slecht naar je? Welk voorbeeld van luisteren geef je zelf?

Wat vind je een uitdaging in het opvoeden van je bijna-puber-dochter?

Zorgen dat ze naar zichzelf luistert en niet doet wat anderen willen. Ze weet doorgaans heel goed wat ze wil maar de laatste tijd wordt de mening van anderen belangrijker. Ik wil haar graag laten zien dat ze haar eigen weg mag gaan.

Heb je vijf concrete tips om het zelfvertrouwen van je dochter te vergroten?

  1. Bid voor haar. Zegen haar ook en spreek Gods positieve woorden over haar uit; elke dag!
  2. Leef het goede voor; je bent een voorbeeld. Wees je daar bewust van.
  3. Geef echte aandacht door heel goed te luisteren.
  4. Kijk naar wie je dochter is zodat zij kan ontwikkelen als individu. Ze is geen kloon van jou of van haar zus.
  5. Gun haar haar eigen dromen en laat los. Ze mag fouten maken en als je dat moeilijk vindt; zie tip 1.

Oké, nog 1 extra tip dan…….

  1. Geniet van haar en blijf haar knuffelen.

Carianne Ros is schrijver, spreker, trainer, christentherapeut en personal coach. Sinds 2003 heeft zij haar eigen praktijk TotalBalance, waarin ze mensen begeleidt om balans te vinden met God, zichzelf en hun omgeving.

Wil je meer goede tips over het opvoeden van een dochter? Volg dan onze facebookpagina of kom naar het speciale ouderprogramma op de Belledag! Meer info vind je hier.