Trend: gebroken gezinnen
In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de nieuwe Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt. De feestdagen zijn in zicht en dan komen er weer dagen die je met je familie doorbrengt. Daarom bespreken we in deze blog trend 2.
Trend 2 – Gebroken gezinnen
De gevolgen van kapotte relaties worden ook online zichtbaar. Meiden vertellen steeds vaker over hun worsteling en pijn door de relatieproblemen van ouders en de gevolgen daarvan. Eén op de zeven meiden komt uit een gebroken gezin. Meiden ervaren gebrokenheid in hun gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.
Op de kalender staat 2 november en inmiddels zijn alle Halloweenspullen overal verwijderd (waarom waren ze er überhaupt?) en wordt er plaats gemaakt voor Sint en kerst. Ik weet niet hoe het bij jou in de familie is maar bij veel mensen is het een ‘dingetje’. Wat doen we met Sint en kerst?
Kerst als je gescheiden bent
Toen ik tiener was, ergens begin jaren 90, was dit niet zo’n issue geloof ik. Gewoon een kerstdiner a la rollade met het gezin en een verdwaald gemeentelid. Tegenwoordig is het een klein logistiek en familiair drama; vieren we Sinterklaas? Zo ja, hoe? Waar? Kerst? Hoe? Waar?
Op de website horen we steeds meer geluiden van meiden die uit gebroken gezinnen komen en dat kan een extra stressfactor zijn rondom de feestdagen. Als je nog jong bent heb je misschien nog niet veel te kiezen maar voor oudere meiden zal er toch een gevoel zijn van; wat moet ik kiezen, of eigenlijk; ‘voor wie kies ik’.
Spanningen in het gezin of in de familie kunnen maken dat de feestdagen niet perse FEEST-dagen zijn. ‘Meiden ervaren gebrokenheid in hun gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen’ staat er in de trend. Dat is nogal wat! Wat moet je daar nu weer mee als hardwerkende zorgzame alleenstaande moeder? Hoe moet je daarmee omgaan als liefhebbende bezorgde vader? De gebrokenheid is er en dat doet pijn en het doet zeer om te zien dat je kinderen daar ook mee te maken hebben.
Martanja schreef een eerlijke blog over haar eigen ervaringen en dat werd goed gelezen door onze meiden.
Wat zij mooi verwoord is dat het verdriet er is en het wordt niet weggepoetst. Het doet pijn en het is moeilijk en daar mag je aandacht aan geven.
Tips en ideeën:
- Zit je in een ingewikkelde discussie over wanneer, waar, hoe en zie je dat je dochter worstelt? Stop even met het bespreken van het onderwerp en sta er samen bij stil dat het niet leuk is en heel moeilijk.
- Vraag God om je te helpen want veiligheid en zelfvertrouwen zijn zulke grote dingen! Gelukkig sta je er niet alleen voor en kan Hij je helpen, je moed geven.
- Bedenk wat je kunt loslaten (Sinterklaas vind ik superleuk maar dit jaar gaat het gewoon niet….) en wat je graag wilt vasthouden. Geven en nemen valt niet mee. Maar wat is het beste voor je dochter?
- Bespreek samen wat kan helpen om de familiemomenten door te komen. Af en toe een time-out door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan, een eigen taak in het kerstdiner, fotograaf zijn, een spel meenemen enz.