Online pesten en ongewenste online seks ervaringen

In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de nieuwe Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt.

Trend 5 – Online pesten en ongewenste online seks ervaringen

De afgelopen vier jaar speelt het leven nog meer dan voorheen online af. Dat levert naast veel goeds en leuks, ruimte om online gepest of misbruikt te worden. Online pesten (26%), het zien van (on)gewenst seksueel expliciete materiaal (27%) en het ervaren van ongewenste seksuele ervaringen online (17%) grijpen in op het zelfbeeld van de meiden. Huis van Belle ontmoet meer en meer meiden die hun belevingen op dit gebied delen en hulp vragen.

Leve social media?

’s Avonds een jurkje bestellen en dat de volgende dag in huis hebben? In een keer via WhatsApp een afspraak maken met zes vrienden? Tijdens het koken snel opzoeken of je de eieren ook kunt vervangen voor iets anders? Social media is echt heel handig en de meeste dingen zijn er makkelijker door geworden. Ook pesten……

Online Pesten en ongewenste online seks ervaringen

Vroeger was je als pestslachtoffer vooral op school de ‘sjaak’ en dat was al vervelend genoeg. Ooit heb ik eens gelezen dat mensen die heel erg gepest zijn dezelfde trauma’s vertonen als mensen die in een concentratiekamp hebben gezeten. Die vergelijking is wel heel cru maar al zou er 30% van waar zijn dan is dat al verschrikkelijk. Kinderen voor Kinderen zong het al; pesten is geen spelletje.

Online pesten en ongewenste online seks ervaringen zijn inmiddels hot items en ieder kind, iedere tiener kan ermee te maken krijgen. Was je vroeger vooral pestslachtoffer als je afweek, nu kun je als naïef tienermeisje in hele vervelende situaties komen doordat je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s hebt gedeeld. Voor je het weet gaat een jolige klasgenoot ermee aan de haal en is de hele school, wat zeg ik, het hele land op de hoogte.

Ouders van toen en kinderen van nu

Gelukkig hebben we in de afgelopen jaren heel wat geleerd op dit gebied. Kinderen moeten media-smart gemaakt worden en daar wordt (meestal) op school aandacht aan besteed. Maar ook thuis moeten ouders hiermee aan de bak. Helaas kunnen zij niet putten uit eigen jeugdervaring omdat online pesten toen nog niet aan de orde was en daarbij verandert de online wereld razendsnel.

Hoe moet je dit nu weer aanpakken en waar vind je informatie om jouw lieve schatten te beschermen maar ook weerbaar te maken? Gelukkig hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Hieronder een paar tips die ik heb verzameld.

  • nl legt begrippen kort uit en je vindt er wat algemene gedragsregels voor social media. Je ziet daar ook een lijstje met interessante video’s over dit onderwerp. https://www.mediawijsheid.nl/onlinepesten/
  • Bij stichting Chris vind je een aantal artikelen voor ouders over het onderwerp pesten. http://www.chris.nl/32361/pesten.html
  • Op de Huis van Belledag besteden we in het programma voor ouders aandacht aan social media en sexting. Raise-Up zal daar een workshop over geven. Je kunt je voor het ouderprogramma opgeven door mij een mail te sturen marit@huisvanbelle.nl