Open brief aan vader Willem-Alexander

Lieve Koning Willem Alexander,

U bent vader van drie dochters waarvan eentje al de puberleeftijd heeft bereikt. Mogen we daarom je tegen je zeggen? Omdat we zien dat als je over je vaderschap praat, je helemaal geen koning bent. Dan ben je gewoon een vader, net als alle vaders in Nederland die worstelt met regels over mobiele telefoons en zegt: ‘Ook maar in theorie he’.

Omdat we iets hebben met tienermeiden keken we met veel interesse en plezier naar het interview met je de dag voor Koningsdag. We zagen hoe je de dingen die je zelf gewaardeerd hebt in je opvoeding door wilt geven aan je dochters. Elke ouder weet dat je dochters vrijlaten een van de moeilijkste dingen in het leven is. Jij probeert dit zo veel mogelijk te doen. Best lastig, lijkt ons, om je dochter vrijheid te geven in een wereld waarin al bepaalt is wat ze doet en anderen op social media een mening hebben over hoe ze eruit zou moeten zien. Leer je dochter dan maar eens dat ze een prachtig gemaakte Belle is!

We zagen jullie natuurlijk op die donderdag in Tilburg en wat zag uw drietal er prachtig uit! Amalia hipper dan hip in een oversized jas van Zara. Niet bang om op te vallen lijkt het door haar felle kleurkeuze, gelukkig maar. Zou het misschien komen omdat jij haar als vader haar het gevoel geeft er te mogen zijn? We zagen jullie als gezin elkaar opzoeken in die stad vol mensen en beveiligers om jullie heen. Even een aai over een hoofd of elkaars handen vastpakken. Er was contact. En dan heeft Amalia ook nog gewoon even het lef om die bal van een afstand in de basket te gooien.. Zou ze dan nog net jong genoeg zijn om al die meekijkende mensen daar en thuis niet te voelen maar gewoon als een kind plezier te kunnen hebben?

 

Even later zagen we haar wel vol bewustzijn dat gekke hoofddeksel niet opzetten. Het zou maar vastgelegd worden op camera…Welk tienermeisje is zich er niet bewust van in deze tijd hoe ze overkomt op beeld? Ze zal dat ongetwijfeld ook afkijken bij je knappe vrouw -bofferd!- die wij nog nooit op een lelijke foto hebben kunnen betrappen. Het lijkt ons heel wat, nadenken over elke stap die je zet. Daarom snappen we dat je haar zo graag nog een tijdje uit the picture houdt om haar zolang mogelijk kind te houden*. Elke vader wil het moment dat zijn dochter groot wordt, zo lang mogelijk uitstellen.

De belangrijkste les die je je dochter wil meegeven is: Maak fouten. Wij denken dat dat een superbelangrijke les is die je als meisje en vrouw moet leren. Veel ouders willen hun kinderen juist beschermen en behoeden voor fouten. Maar juist van tegenslagen word je weerbaar en ben je later veel veerkrachtiger als je nare dingen overkomen. We leven in een maatschappij waarin het lijkt of het goed met je moet gaan en dat je alles maar kunt bereiken. Maar veel jongeren lopen tegen hun grenzen op en durven dat niet te zeggen of voelen zich mislukt als hen niet lukt wat anderen wel lijkt te lukken. ‘Fouten maken mag’ is daarom iets heel belangrijks om te zeggen tegen dochters.

Lieve Willem-Alexander: Je bent een voorbeeld voor vele vaders en leert ons veel! Het beste wat een vader kan doen voor een dochter is van haar moeder houden, zegt een mooi gezegde en dat zien we je zeker doen. Daarnaast laat je je trots zo duidelijk blijken op je mooie meiden en zoek je vaak lichamelijk contact. Iets wat veel vaders van puberdochters lastig vinden maar wat juist zo belangrijk is. Het geeft haar zekerheid over haar uiterlijk en de bevestiging van de juiste man.

Lieve koning Willem Alexander, wat een mooi gezin heb je. Dankjewel dat we in jou herkenning voor andere vaders mogen vinden en jouw ervaringen mogen doorgeven. Bij deze willen we hen ook een vet groot hart onder de riem steken: Jullie zijn geweldig! Het is geen makkelijke taak om vader te zijn van een puber maar het is een taak met zoveel impact! Onderschat dat niet. We wensen u op deze vaderdag veel wijsheid en humor bij het grootbrengen van de prinsessen. Geniet van uw Belle’s en de vrouwen die ze gaan worden.

Liefs,

Huis van Belle

*ps: Als je het wel tijd vindt worden om bijvoorbeeld haar eerste interview te geven, dan weten wij nog wel een geschikt blad dat zich aanbevolen houdt!

Deze brief is geschreven door de meiden van Huis van Belle: Een community die tienermeiden helpt bij het vinden van hun zelfvertrouwen. Lees hier meer over onze missie (klik). Ook ondersteunen we ouders bij de opvoeding van hun meiden.