Trend 3: zelfdoding

In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de nieuwe Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt. Op 10 September is hetWorld Suicide prevention day en daarom begint Marit met het bespreken van deze trend.

Trend 3

‘CBS concludeerde het al, zelfdoding neemt toe in onze doelgroep (steeds jonger). Zelfdoding en depressie leidt tot de zoekopdracht op Google: ‘als je dood wilt’. Op de eerste pagina met zoekresultaten, staat Huis van Belle met een blog over zelfdoding. De afgelopen 4 jaar reageerden meer dan 31 meiden op deze blog met hun doodswens.’ 

Even een rondje surfen

Er bekruipt me een naar gevoel als ik op zoek ga naar informatie over dit onderwerp. Overal vind je ervaringsverhalen die je eigenlijk helemaal niet wil lezen. De website zelfmoord.nl is een soort prikbord waar mensen hun verhaal kunnen doen als ze denken over zelfdoding. Tien van de twintig verhalen zijn van jongeren tussen de 11 en 16 jaar! Op 113online.nl kun je een test doen om te checken hoe suïcidaal je bent. Uiteindelijk komt er een duidelijke pagina met een telefoonnummer en advies. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft op haar website cijfers staan van zelfdoding onder jongeren van 10 tot 25 jaar. In 2014 beroofden drie keer zoveel meisjes zichzelf van het leven dan in het jaar 2000. Tussen 2009 en 2015 hebben totaal 40 jonge tieners (10 tot 15 jaar) zelfmoord gepleegd.

Herkenbaar

Wie googlet op ‘ik wil dood’ krijgt een blog van Huis van Belle te zien. Dat is natuurlijk heel tof, dat wij op deze plek verschijnen, zelfs nog voor professionele organisaties. Veel meisjes reageren onder Eline’s blog over dit onderwerp en dat varieert van ‘een oom van mij heeft zelfmoord gepleegd’ tot ‘ik wil zelf niet meer verder’….. Ook op andere blogs die aan het onderwerp raken, zoals depressie en zelfbeschadiging, komen aardig wat reacties. Helaas gaat het dus ook aan ‘onze meiden’ niet voorbij. Naar oorzaken kunnen we alleen maar gissen maar dat veel meiden zich eenzaam voelen is een feit. Wij zien dat onzekerheid over jezelf van grote invloed kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat het je remt om dingen te doen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Ook kan het contact leggen afremmen. Dit isoleert je en als je daarbij nare dingen meemaakt, kan het ervoor zorgen dat je je wanhopig gaat voelen.

Helemaal alleen

Wat vooral opvalt in reacties en ervaringsverhalen is de afwezigheid van betekenisvolle relaties. De persoon is geïsoleerd geraakt doordat ze nergens bij hoort of een ingewikkelde thuissituatie heeft. ‘Ik kan er met niemand over praten’ is een zin die je maar al te vaak tegenkomt. Ook lees je dat meisjes hun geheim met hun vriendinnetje delen en haar op het hart drukken het aan niemand te vertellen. Er is een groot schaamtegevoel maar ook verwacht de tiener van niemand hulp. Het gaat er vaak niet om dat iemand graag dood wil maar men ziet geen andere uitweg om te ontsnappen aan pijn en verdriet.

Praten heeft geen zin?

Op alle websites zie je het credo ‘praat erover met iemand die je vertrouwt’ terug maar dat lijkt bijna te simpel.

Waarom denken mensen dat als je er over praat, dat er dan een oplossing zal komen. Soms is er gewoon géén oplossing & moet je je leven uitzitten, óf zelf het heft in handen nemen…’

(reactie onder de blog ‘als je dood wilt’)

Bij zo’n reactie breekt je hart maar het is een noodkreet van iemand die er middenin zit. Wanneer een meisje dat zelfmoordgedachten heeft met iemand gaat praten gebeuren er twee dingen; er komt een relatie en er komt licht.

Licht

Sinds de tegenstander van God de hemel uit is gegooid brengt hij overal duisternis. Hij wil ons laten denken dat God ons niet ziet zitten, dat we alleen zijn en dat er geen uitweg is voor onze problemen. Zo lang we dit geloven blijven we met ons probleem in het donker zitten en misschien zijn we zo bang dat we ons zelfs niet durven te bewegen. Zodra we dingen in het licht brengen, bij God of bij onze medemens, heeft satan die invloed niet meer. Het is ‘open en bloot’, dat is eng, maar de claim die de tegenstander had is weg. Het is dan alsof je een kaars aansteekt in de totale duisternis.

Relatie

Het probleem van een meisje dat de dood als enige uitweg ziet is de afwezigheid van echt diepe relaties. Het is vreselijk om op het nieuws te zien dat een tiener geen andere uitweg zag vanwege het pesten! Verschrikkelijk om te lezen op een site dat de thuissituatie zo onveilig is dat de dood de enige vluchtroute lijkt. Hoe kan het zover komen? Op zo’n moment is er niemand die bescherming geeft en dat moet veranderen. Gelukkig zijn er jeugdleiders, mentoren, buurvrouwen, vriendinnen, hulporganisaties die in actie komen zodra ze zoiets horen.

Wat kun jij eraan doen en kunnen wij als christenen een verschil maken? Zeker!

Ten eerste door (aan het) licht te brengen met wat je ziet. Het kan zijn dat je zelf een gesprek aangaat maar je kunt ook iemand tippen van wie je weet dat hij/zij daar feeling voor heeft. ‘Let eens extra op dat meisje. Volgens mij zit zij aardig in de knel.’ Ten tweede kun jij misschien die ene betekenisvolle relatie zijn of iemand met een ander verbinden.

De Allerhoogste ziet het allerkleinste

Psalm 56:9 staat een geweldig mooie boodschap!

9 Mijn omzwervingen hebt u opgetekend,

vang mijn tranen op in uw kruik.

Staat het niet alles in uw boek?

10 In het uur dat ik u aanroep wijken mijn vijanden,

want dit weet ik: God staat mij terzijde.

God poetst verdriet niet weg. Hij bewaart onze tranen zorgvuldig in een kruik en hij houdt alles bij wat er met ons gebeurt. Dan heb je het niet over instant oplossingen voor problemen want die zijn er vaak niet. Dan gaat het over een liefdevolle relatie waarin je de ander ziet en hoort. Je bent niet alleen! Bid voor dat meisje dat onbereikbaar lijkt in haar verdriet. Vraag aan God of hij duidelijk wil maken wat er moet gebeuren; wij zijn Zijn handen op aarde.

Wij als Huis van Belle willen dit niet bagatelliseren en afdoen met: praat erover, dan is het opgelost. Er is ook verschil tussen een wanhoopskreet en iemand die door zware psychische stoornissen wanhopig is. We gaan daar niet in wroeten of over oordelen. We laten juist zien dat een leven met God ook een leven met ups en downs is. Vaak is online hulp zoeken de eerste stap die meiden zetten. Dan zijn ze al een klein beetje schaamte voorbij. Wij zijn geen hulpverleners maar wel een veilige plek waar veel meiden als eerste hun verhaal delen. Heel bijzonder. We moedigen meiden aan vervolgens in reallife die stap te zetten. We weten dat er meiden zijn die dit hebben gedaan en daar zijn we blij mee. Daarom is het zo belangrijk dat wij met onze boodschap op die pagina op Google komen om dit geluid te laten horen. Daar werken we hard aan.

http://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp/Zelfdoding

http://zelfmoord.nl/