Trend 6 – Op seksueel gebied ontstaan nieuwe normen en vormen

In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de nieuwe Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt.

Toename van sexting -het versturen van naaktfilmpjes of seksueel getinte berichtjes- zorgt ervoor dat meiden zich over grenzen laten trekken die we vier jaar geleden nog niet kenden. Een derde van de meiden krijgt het verzoek dit te doen. Huis van Belle vindt het belangrijk meiden hun eigen mening te laten vormen maar is op dit punt duidelijk: naaktfoto’s versturen, gewoon niet. Op elke middelbare school circuleren naaktfilmpjes en meiden liggen hier wakker van. 1 op de 4 meiden maakt voor haar zestiende een vervelende seksuele ervaring mee. Eén derde van de meisjes zoekt haar informatie over seks op internet (gelukkig ook bij ons).

Op de Huis van Belledag op 11 maart 2017 gaf Wietske Noordzij van RaiseUp aan ouders een workshop over social media en tienermeiden. Belangrijk onderwerp, zo hadden wij van tevoren bedacht. Op de dag zelf bleek dit maar al te waar! Meer dan 100 ouders luisterden zo’n anderhalf uur ademloos en daarna barsten de vragen los. Dit is een hot item!

Naderhand spreekt Wietske met een aantal moeders waarvan de dochters helaas slachtoffer zijn geworden van sexting. Verdrietig en schokkend want op datzelfde moment zie je beneden een zaal vol lieve jonge meiden en je denkt; wie nog meer?

Onschuldig begin

Het begint vaak onschuldig. Laatst ontvingen we bijvoorbeeld deze vraag van een meisje;

“Ik zit al een tijdje op Insta en mijn vriendin en ik zijn voor de gein met een jongen van 17 gaan appen (we zijn zelf 13) Hij is heel lief en aardig, maar vraagt wel vaak foto’s, dat heb ik hem ook iets van 4 of 5 keer gegeven, geen naaktfoto’s ofzo, maar gewoon van mijn lichaam en gezicht, met kleding aan. Is dat niet zo erg? Of kan ik dat beter niet meer doen?”

Dit meisje heeft al een vermoeden dat het niet helemaal klopt, anders stelt ze de vraag niet. Maar hoeveel meiden gaan, met iets dat begint als een geintje, te ver door en durven niet meer te weigeren wat hen gevraagd wordt? ‘Ik heb het toch zelf uitgelokt? Had ik maar geen grapje moeten maken. Misschien wil hij niet meer met me chatten als ik het niet doe.’

Als er sprake is van een relatie vertrouwt het meisje haar vriendje en verstuurt dan seksueel getinte boodschappen. Als het dan weer uitgaat kan de jongen in kwestie daar van alles mee doen en degenen aan wie hij de berichten doorstuurt ook.

Tieners begeleiden met social media

Hoe goed ben je als ouders op de hoogte van de manier waarop jouw kind zich online beweegt? Best lastig om je daarin te verdiepen als het je interesse niet heeft en hoe zit het met de privacy van je kind? Je wilt niet moeilijk doen en er is toch veel voorlichting. Je dochter roept al snel dat ze het allemaal wel weet en je hoopt dat dat zo is.

Het moeilijke van de tienerleeftijd is dat het kind nog niet in staat is tot lange termijn denken. Het nadenken over gevolgen van (vaak impulsieve) daden vraagt een rijping van de  hersenen die nog niet voltooid is.

In dit artikel van de website van RaiseUp wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de vinger aan de pols kunt houden bij het social media gebruik van je kind. Het kan je helpen in het nadenken over de mate waarin je je dochter wil (bij)sturen in de wereld van social media.

Wij zijn in ieder geval weer op scherp gezet met betrekking tot dit onderwerp en we gaan er in de komende tijd meer aandacht aan geven.

Tenslotte nog wat tips:

  • Je kunt Raise Up uitnodigen om in jouw kerk of op jouw school een voorlichting te geven over dit onderwerp. Op hun website staan meer interessante artikelen over dit onderwerp zoals deze. In hun shop zijn meerdere boeken te vinden over dit onderwerp.
  • Meldknop.nl geeft informatie over sexting en alles wat daarmee samenhangt.
  • Helpwanted.nl is een website waar je terecht kunt voor informatie of om een melding te doen.

Meer lezen:

  • Lees ook eens ons interview met Francien Regelink, zij schreef het boek ‘Francien, laat je tieten nog eens zien’ waarin ze haar ervaring met sexting (en de negatieve gevolgen daarvan) beschrijft.
  • In deze blog geven we tips hoe je om kan gaan met sexting. Waarom wil je eigenlijk die naaktfoto sturen, en wat doe je als je dat eigenlijk niet wil? Maar ook: wat moet ik doen als mijn foto verspreid is?

In de nieuwste uitgave van Belle praten we door over alles wat met liefde en seks te maken heeft. Ook op Huis van Belle schrijven we de komende maand extra artikelen rondom dit onderwerp; van sexting tot ongewenste zwangerschap, het komt aan bod.

De nieuwste Belle komt eind mei uit, maar als je dochter voor 1 mei clublid wordt dan krijgt ze die Belle op de mat. Extra leuk: ze krijgt nu de Huis van Belle agenda als welkomstcadeau!