Trend 7 – Het perfect schoonheidsideaal

In april 2016 publiceerde Huis van Belle ‘8 trends onder tieners’ op de Stichtingswebsite. In de komende tijd zullen we de trends de revue laten passeren en wat dieper ingaan op de wereld van tienermeiden die daarachter ligt.

Op razend populaire beautyblogs en op Instagram lezen Belle meiden dat er voor elke imperfectie wel een oplossing is en ze komen met vragen bij ons. Onder druk van superfoods, fit& slank zijn en de meer dan 250.000 gephotoshopte beelden, die zij voor hun 16e zien, vervormt hun zelfbeeld. Daarom is het zo belangrijk om iets anders te laten zien als tegenwicht.

Een tijdje geleden zag ik een documentaire over vrouwen in Cuba. Er werd een soort aerobics- of dansles gefilmd en de vrouwen hadden heel veel plezier en bewogen zich zelfverzekerd en sensueel. De documentairemaker was verbaasd; deze vrouwen waren zeker niet slank maar bewogen vrij en genoten van hun lijf. De vrouwen zelf gaven aan dat dat komt doordat ze geen reclame zien en dus zichzelf veel minder vergelijken met rolmodellen. Ik vond dit zo’n  mooi bewijs van de invloed van beelden!

Beïnvloedbaar

Tienermeiden in Nederland krijgen het aardig voor hun kiezen, of ze dit nu willen of niet. Door bloggers, billboards, tijdschriften en reclames op tv krijgen ze allerlei ideaalbeelden voorgeschoteld. Als je het de meiden op de vrouw af vraagt weten ze vaak wel dat het ‘nep’ is maar uit onderzoek blijkt dat ze er zeker door beïnvloed worden. Beelden zijn krachtig en zeker bij constante herhaling nestelt het zich in je brein.

Spiegelen is okay

Het spiegelen aan anderen hoort bij de tienerleeftijd. Jonge tieners willen erbij horen en dat zie je terug in het feit dat ze er allemaal hetzelfde uit willen zien. Ken jij bijvoorbeeld een tienermeid met kort haar? Dat is absoluut een uitzondering in deze tijd. Ze kijken naar elkaar en naar de meiden/ vrouwen in de media en doen dat na. Dit is aan de ene kant een fase die erbij hoort en overgaat want meiden boven de 16 gaan zich juist meer onderscheiden en ontdekken hun eigen stijl.

Toch is het frustrerend als je jouw prachtige meisje ziet proberen om helemaal op een ander te lijken.  Jij ziet vooral hoe mooi en bijzonder ze is terwijl zij zichzelf in gedachten of hardop naar beneden praat.

Positieve spiegel

‘Als je mensen recht aankijkt zullen ze nooit onthouden wat je aanhad’, hoorde ik eens in een film. Dat is, denk ik, het geheim dat we onze meiden mogen meegeven. Echte schoonheid zit in je en de manier waarop je contact maakt met anderen. Klinkt afgezaagd maar is daarom niet minder waar. Iemand die zichzelf kent, blij is met haar lijf, open staat voor andere mensen is aantrekkelijk op een manier die veel dieper gaat dan uiterlijk.

Tieners spiegelen zich, ook aan hun ouders en andere volwassenen in hun omgeving. Wees een voorbeeld in hoe je over jezelf praat en hoe je bezig bent met je uiterlijk. Help haar om haar sterke punten naar voren te brengen en te ontwikkelen en houd haar de spiegel van Jezus voor.