8 trends onder tieners

Zijn we nog relevant? Die vraag stellen we ons als Stichting Huis van Belle geregeld. Om antwoord op die vraag te geven, signaleerden we acht trends onder ‘onze’ meiden waar we komende tijd op in zullen spelen en de meiden in ondersteunen. Meer weten over onze Stichting? Klik hier.

Trend 1  – Jongeren & burn-out

Kon je eerder nog ‘op je gemak’ trainen -met fouten, vallen en opstaan- voor het leven als volwassene begon, nu ligt die tijd achter ons. Meiden leren niet te mogen falen en leren niet met tegenslag om te gaan. Presteren, je online presenteren, jezelf op je mooist laten zien, is de norm. Huis van Belle ontmoet steeds meer meiden die het overmatig druk hebben, keuzestress ervaren – je kan het maar één keer goed doen, en die het moeilijk vinden te dealen met perfectionisme. Meiden raken opgebrand. Onderzoek laat zien dat 70 procent van eind tieners en twintigers/dertigers burn-out raken. We moeten weer naar leren trainen in plaats van meteen de wedstrijd te moeten spelen. Daar helpen we meiden bij.

Trend 2 – Gebroken gezinnen

De gevolgen van kapotte relaties worden ook online zichtbaar. Meiden vertellen steeds vaker over hun worsteling en pijn door de relatieproblemen van ouders en de gevolgen daarvan. Eén op de zeven meiden komt uit een gebroken gezin. Meiden ervaren gebrokenheid in hun gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.

zelfmoord

Trend 3 – Depressie en zelfdoding

CBS concludeerde het al, zelfdoding neemt toe in onze doelgroep (steeds jonger). Zelfdoding en depressie leidt tot de zoekopdracht op Google: ‘als je dood wilt’. Op de eerste pagina met zoekresultaten, staat Huis van Belle met een blog over zelfdoding. De afgelopen 4 jaar reageerden meer dan 31 meiden op deze blog met hun doodswens.

Trend 4 – Bang door/van onze maatschappij

Huis van Belle is meer gaan anticiperen op thema angst de afgelopen jaren. Terroristische aanslagen zoals in Parijs, hypes op internet als de Charlie Charlie Challenge, dreigingen waardoor het leven onveilig voelt, creëren angst en onzekerheid. Huis van Belle ziet dat meiden zich er duidelijk van bewust zijn dat de maatschappij veranderd.  Dat maakt hen onzeker. Die angst zien we steeds vaker in reacties terug. In dit soort gevallen is Huis van Belle een geruststellende raadgever die hypes duidt en de meiden de weg wijst.

Trend 5 – Online pesten en ongewenste online seks ervaringen

De afgelopen vier jaar speelt het leven nog meer dan voorheen online af. Dat levert naast veel goeds en leuks, ruimte om online gepest of misbruikt te worden. Online pesten (26%), het zien van (on)gewenst seksueel expliciete materiaal (27%) en het ervaren van ongewenste seksuele ervaringen online (17%). grijpen in op het zelfbeeld van de meiden. Huis van Belle ontmoet meer en meer meiden die hun belevingen op dit gebied delen en hulp vragen.

Trend 6 – Op seksueel gebied ontstaan nieuwe normen en vormen

Toename van sexting -het versturen van naaktfilmpjes of seksueel getinte berichtjes- zorgt ervoor dat meiden zich over grenzen laat trekken die we vier jaar geleden nog niet kenden. Een derde van de meiden krijgt het verzoek dit te doen. Belle meiden vertellen hierover. Huis van Belle vindt het belangrijk meiden hun eigen mening te laten vormen maar is op dit punt duidelijk: Naaktfoto’s versturen, gewoon niet. Op elke middelbare school circuleren naaktfilmpjes en meiden liggen hier wakker van. 1 op de 4 meiden maakt voor haar zestiende een vervelende seksuele ervaring mee. Eén derde van de meisjes zoekt haar informatie over seks op internet en ook bij ons. Lees ook dit artikel over de invloed van porno op de relaties van tieners.

fitgirl

Trend 7 – Het perfecte schoonheidsideaal

Op razend populaire beautyblogs en Instagram lezen Belle meiden dat ervoor elke imperfectie wel een oplossing is en komen daarover terug met vragen aan ons. Onder druk van superfoods, fit& slank zijn en de meer dan 250.000 gephotoshopte beelden  die zij voor hun 16e zien, vervormd hun zelfbeeld. Daarom is een ander ideaal zo belangrijk om te laten zien.

Trend 8 – Religie is verwarrend

Huis van Belle laat zien hoe zij het leven van elke dag en geloven in God met elkaar verbindt. De trend ‘Religie mag weer’ verwart meiden omdat deze religietrend wat anders blijkt te zijn dan geloven in Jezus. Het brengt twijfel over wat je nu gelooft en hoe je gelooft. Langzamerhand zien we ook dat het leven van nu minder aansluiting vindt bij kerkgang en dat meiden op zoek zijn naar andere vormen van geloofsbeleving. Dit blijkt ook uit het onderzoek God in Nederland. Huis van Belle vormt een community en sluit aan bij een nieuwe vorm van geloofsbeleving.

girlpowercategorie

Over Stichting Huis van Belle

Tienermeiden van nu zijn de sterke vrouwen van de komende generatie! Wij willen bouwen aan deze generatie en de meiden helpen sterk te zijn, in zichzelf en God te geloven om zo van betekenis te zijn voor anderen. We geloven dat dat begint bij weten wie je bent, een geliefde dochter van God. Uniek gemaakt, gewild vanaf het allereerste begin (Psalm 139). Dat zorgt dat je stevig in je schoenen staat. Betere keuzes maakt en oog hebt voor anderen.

GRATIS PROEFEXEMPLAAR BELLE? KLIK HIER!

Daarom is Huis van Belle er! Wij willen een veilige plek bieden waar meiden eerlijke verhalen horen over het leven en bemoedigd worden in hun geloof. We zijn een luisterend en adviserend oor waar nodig, een grote zus die je bij de hand neemt en geruststelt. Een thuis waar je compleet geliefd wordt zoals je bent. Juist als je niet meer alles van je ouders aanneemt omdat je zelf je mening gaat vormen, zijn wij er.

Heb je ook hart voor tienermeiden? Steun ons dan!